Tången

My House of Yen Pleasure & Desire

I wrote this 2011-01-16 in another blog for a challenge about house. The challenge was to write about a house of pleasure … perhaps desire or yen would be better to use … I don’t know. But I know all three can be used and together about the house I choose. Bespoke.

Ett hus med mycket lust för mig är detta huset. Väldigt mycket lust! Jag älskade att vara på “Tången” som jag kallade det fast det egentligen heter GRÄVLINGTÅNGE. Så länge jag kan minnas var jag hos min faster och farbror så fort jag kunde. Från innan jag börjar skolan och sedan alla skollov.

Egentligen är detta huset skomakarbostället till en stor skogsgård men mangårdsbyggnaden finns inte kvar. Min farbror skötte skogen med mycket stor omsorg och jag har både kvistat och barkat stockar.

1750 – Hemmansägare och nämndeman Gumme Persson ägde gården. Han kallades också för Gumme Gräfling. Nu vet jag att Gumme Persson är farmors morfars mormors far. Jag släktforskar ju.

Här sitter jag Sickan (riesenschnauzer), min faster och farbror i “Lövsalen” och fikar. Jag tror jag är 9-10 år.

tangen_fika

Här sitter jag på stenmuren i min egen “lekstuga” med riktiga pinaler. Sickan vaktar förstås. Denna bilden finns med i en bok om lekstugor. Det var nämligen så att den författaren hittade min bild på Internet och ville ha den med i sin bok om lekstugor. Jag kan berätta att min lekstuga är den enklaste av alla i boken men för mig den mysigaste.

Tången - Min lekstuga
Här i denna boken är jag med.

Nu syns det inte riktigt på denna bilden men min faster var blomtokig och tog skott överallt och planterade nedanför huset.

tangen1

Här spelar min farbror dragspel efter dagens skogsarbete. Jag håller en kattunge i famnen – kanske är det min Jeppe. Min storasyster var på besök denna dag och Sickan är också med. Jag har alltid älskat djur. Hemma i Växjö fick jag inte ha djur men på Tången fanns häst, kor kalvar, får, lamm, höns, katter och Sickan samt sköldpaddan Lukas.

Tången -

Det finns inget ställe i världen som fyller mig med sådan lust och värme – kärlek – som Tången. Det är det självklara lusthuset för mig.

Min forskning om GRÄVLINGTÅNGE.

Min farbror Henning var pappas närmast äldre bror bland sju bröder. Henning och Annalisa fick inga egna barn men för mig var de lika kära som mina biologiska föräldrar. Jag är mycket präglad av min tid på Tången.

Min faster och farbror sålde sin skogsgård när de blev äldre. En av de angränsande lantgårdarna köpte upp den. Där bodde min bästa kompis från den tiden. Nu är det hennes yngre syster som äger gården – tillika mamma till en mycket känd och duktig sångerska – Charlotte Perelli. Jag vet att Charlotte berättade om Grävlingetånge när hon var sommarvärd i radio. (Winner of European Music Contest 1999).
Nu är själva huset dock avstyckat från skogsfastigheten och fick nya ägare från Malmö som hittade mina skriverier om Grävlingetånge på Internet och bjöd mig att besöka dem när jag var i trakten. Grävlingetånge finns i Linneryds socken numera Tingsryds kommun i Småland, Värend, Kronobergs län. Mina rötter kan jag följa bakåt till 1600-talet.

Denna bilden på skogen har jag tagit för några år sedan när vi körde igenom den.

Rött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärta

Jag är glad för att jag fick tillfälle att skriva denna hyllning och kärleksförklaring.

En kommentar

Comments

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.