Street Photo

Tänkta tankar – inte färdigtänkta

Skrivpuff: Satsa.

Jag gillar att titta på verkligheten. Att lyfta fram fenomen i vardagen. Fundera omkring företeelser. Ibland skriver jag om om dessa fenomen i verklighet. Som när jag skrev ”En tjockt smal värld”.
När man skriver om företeelser kan man bli tolkad som åsiktsbärare trots att man bara beskriver. Oftast vill jag bara beskriva. Oftast har jag ambitionen till saklig beskrivning.
Om jag lyfter företeelsen ”läppförstoring” eller ”bröstförstoring” så är min åsikt att var och en får göra som den vill. Punkt slut! Men! Jag tänker omkring företeelsen en hel del.
I alla tider har människor velat påverka sitt utseende. Enligt ”tidens ideal”, enligt ”kulturella ideal”, enligt ”personliga skäl” m.fl.
Som exempel på dessa tre kan nämnas supersmal midja, superlång hals, missbildning. Säkert kan både ”idealkategorier” och deras exempel diskuteras, utvecklas, förtydligas …
Jag tänker bara fritt för att sedan kunna ”titta på” mina tankar. Just nu – här.

Vad får människor att vilja operera sina kroppar? Trots att det kan bli svåra konsekvenser och negativa resultat. Nu tänker jag på skönhetsoperationer – vår tids fenomen läppförstoring och bröstförstoring.
Jämför med den kultur som anser att det är vackert med långa halsar och där kvinnorna lägger metallringar som ska förlänga halsen. Till slut är halsen så lång att den inte kan bära upp huvudet utan metallringarna.

Enklast är att klara av en politisk betraktelse. Det blir en åsikt från mig. Jag anser att ”skönhetsoperationer” är en privatsak och varken operationen eller konsekvenser ska belasta den allmänna sjukvården. Det ska betraktas helt som privat och kräva privata försäkringar som täcker eventuella konsekvenser och skador.

Svårare och intressantare är ett beteendefilosofiskt perspektiv. Vad ligger bakom? Vilka tankar förekommer? Just tankarna och tänkandet blir jag så nyfiken på.

Det filosofiska perspektivet är intressantare än det psykologiska – det beteendepsykologiska. Fast det är ju också intressant. Men då blir det utifrån ett problemperspektiv – kanske känslorelaterade brister/behov hos individen.

Jag kan bara spekulera och då undrar jag om man satsar forskningsmedel för att tränga på djupet i denna fråga?
En öppen fråga.
Hur tänker människor omkring sina skönhetsoperationer?

art_20120112_foto

Ps. Jag är väldigt intresserad och nyfiken på människor och människors beteende. Det har jag alltid varit – så länge jag kan minnas.
Tankar är bara tänkta – aldrig färdigtänkta!

9 kommentarer

  1. Precis så där ja, man skriver för att tänka, inte för att skriva ner färdiga åsikter eller så. Jag väljer ju att skriva fiktion i min blogg, och då är det ju inte så att jag är någon av karaktärerna eller har någon av karaktärernas drag eller åsikter. Men det blir lätt så, tror jag, att läsare kan uppfatta att man är det man skriver. Kanske för att så många bloggar används till att skriva om sig själv och sina egna åsikter? Jag vet inte.

  2. Jag tänker att vi (kvinnor) inte lär oss att tycka om oss själva. Att tycka att vi duger. Det är sorgligt och jag det gör ont i mig när jag ser t.ex. kvinnor med uppsvullna läppar. Jag kan inte låta bli att tänka att hon ser misshandlad ut. Är det meningen? I förlängningen blir det för mig en tanke om en slags idé om att ”ska du bli fin så får du lida pin” in absurdum.

    1. Ja det är verkligen sorgligt när människor är missnöjda med sig själva och minst lika sorgligt om de vill göra om sig för andras (tänkta önskemål). Jag tänker också ofta – hur kommer de att se ut om 10-20-30-40 … år ….

Comments

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.