Filosofiska rummet

Jag brukar lyssna på Filosofiska rummet. Jag gillar samtal. Ja jag gillar samtalande jättemycket. Särskilt när det sker i andan av respekt. Respekt för eventuellt oliktänkande. Respekt för det otänkta. Respekt för ett vidgat tänkande. Ett tänkande som inte är lika med åsikter eller sanningar. Mer av ett trevande och upptäckarglädje. Upptäckarglädje för det hittills otänkta men möjliga.

Scientism

Medan jag lyssnade förvånades jag över att jag mer och mer tänkte omkring  h u r  de framförde sina tankar och synpunkter. Det var två män och en kvinna. Samtalsledaren är man. Kvinnan verkade ung. De hade helt olika sätt.

Varför upplevde jag att kvinnan var så taggad och nästan i försvarsposition? Det fanns ju absolut ingen anledning! Jag uppfattade henne också som väldigt skärpt. Men det var väldigt svårt att hinna uppfatta vad hon ville ha sagt – bara för att hon var så taggad. Så överdrivet intensiv.

– Kan du inte lugna ner dig? tänkte jag.
– Kan du inte anstränga dig för att vara trygg i dina tankar – utan att försvara – bara visa dina tankar lugnt – som … ja vem var det nu som var så lugn och tydlig – ja presenterade så lättillgängliga tankar? tänkte jag vidare.

Medverkande: Ulf Danielsson, fysiker, Mikael Stenmark, religionsfilosof och Jonna Bornemark, filosof.
Programledare och producent Peter Sandberg. SR-Filosofiiska Rummet – .

(Förvånande att endast Ulf Danielsson tycks ha egen webbsida!)

Jag som lyssnar har bakgrunden – studentexamen på reallinjen – humanist/beteendevetare – gillar vetenskap och filosofi.
Gillar även civilkurage och gillar därför Richard Dawkins och Laurence Krauss.

Det var Ulf Danielsson (tror jag får lyssna igen) som var så behaglig att lyssna på och så lättillgänglig. Snälla Jonna Bornemark så intressant det skulle vara om du också kunde ge liknande lugna trygga omgivning i ditt framförande av dina säkert jätteintressanta tankar. Snälla!!!!

Snälla! Snälla!

 

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s