Svara eller Besvara – Snälla Snälla!

 

Bud – Betrakta – Besvara – Befinna – Bevandra

Det finns bud på att detta kan bli en riktig utmaning. Jag befinner mig just nu i funderingarnas fäste. Där undrar man över både stora och små frågor. Det är frågor som inte är helt lätt att besvara men de kan ändå få svar. Ett svar att tänka vidare omkring. Många frågor kräver många svar innan de är besvarade. Andra låter sig förbli obesvarade. Jag är inte så bevandrad i teologi men jag gillar att fundera.

vem är Gud
som stavas med stort eller litet g
söker ditt svar

Ja jag ställer alltså en fråga. Kanske vill och kan du ge ett svar. Kanske kan och vill du även besvara min fråga.

 • Har man inte fått föreställningen att Gud är en man med långt vitt skägg som sitter i himlen och styr. Fast ofta på ett mystiskt sätt som man inte förstår. För varför finns då så mycket ondska i världen? Till exempel.
 • Någon menar att gud är just du själv. Och hur du förhåller dig till världen och människor omkring dig.
 • Själv tror jag inte på gud och jag har lämnat svenska kyrkan. Kristna människor har ofta i mina ögon varit falska. I historiskt perspektiv har handlingar i kristendomens namn sannerligen inte varit som borde förväntats.

Vad vem är gud för dig?

Jesus däremot är jag mycket nyfiken på. Jesus vill jag betrakta som en filosof och verkligen en god människa. Som liten tyckte jag att berättelserna om Jesus var trollbindande och spännande. Jag har mina klisterböcker från Missionskyrkans söndagsskola kvar i gömmorna. Tror jag.

En tro som kan bli bekräftad eller förkastas.

Ps. Detta skrivet efter att jag precis börjat lyssna på Tomas Sjödins bok Den som hittar  sin plats tar ingen annans. Den handlar om lärjungen Tomas – Tvillingen – inte tvivlaren – som jag faktiskt också är mycket intresserad av. Även av hans evangelium – hans ord.

Tomas Sjödin - Den som hittar sin plats tar ingen annans. Ljudbok.

Skrivpuff: Fem ord på B – minst två av dem i texten.


3 kommentarer

 1. Jag tänker att gud alltid ska stavas med litet g eftersom det inte är ett egennamn. Gud är ingen person. Det tror jag iaf de flesta som tror på en gud är överens om. Jag antar att de gudstroende ser gud som något övernaturligt, något som står över alla oss andra. Jag tror inte på något onaturligt, allt har ett samband, en logisk följd, tror jag.

  Jag har tänkt på det ibland, när människor säger att: ”Gud hörde min bön idag. Han (gud) hindrade mig från att frontalkrocka”, t.ex. Då tänker jag. Alla andra som dör i olyckor, mord, sjukdomar etc, varför grep inte gud in? Skulle det vara så att gud skonar alla ärliga och fina personer då undrar jag varför han lät Hitler leva så länge.

  Jag tror inte heller på gud. Jag har min egen andliga tro som inte inbegriper någon gud, utan jag tror på naturen, stjärnorna, planeterna, universum. Det att vi alla har del i varandra, att vi bildade av stjärnstoft, det tycker jag är så mycket mer fascinerande än att tro på något övernaturligt.

  Och allt ont som har kommit och fortfarande kommer ur religioner gör att jag mår riktigt dåligt. Det är något jag inte alls vill vara en del av.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för ditt intressanta svar Ethel! Håller med om mycket särskilt det sista om allt ont som kommer ur religioner som får en att må dåligt.

   Gilla

Comments

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.