Upptagen – Jag tänker

Tankar är ett oerhört intressant fenomen. Jag undrar så – fortvarande – vad en tanke är. Rent fysiologiskt, biologiskt, kemiskt. Vad? Hur förklara fenomenet?

tankestyrka
i tankar som inte vill tänkas
gnagande oro

Det finns olika typer av tankar. Flyktiga lätt försvinnande tankar. Konstruerade drömmande. De envist malande. Påträngande begär. Någon har sagt ”utan begär ingen tanke” alltså bakom varje tanke skulle det finnas ett begär. Stämmer det? Här gör det ju det eftersom min tanke är en fråga som begär svar. Men!

Vissa tankar styr man över och andra tränger sig på. De som tränger sig på brukar vara jobbiga och skapa oro. I värsta fall ångest.

En tanke är – rent vetenskapligt och biologiskt – elektriska nervimpulser skapade i hjärnan på en individ. Ofta känner man dock att denna förklaring inte är nog och letar något mer spirituellt och filosofiskt, men en bra förklaring är svår eftersom ”tanken om tankar ska skapas med tankar” och det är svårt för tankarna att förklara sig själva. Vi försöker med förklaringen ”hjärnaktivitet skapad och tolkad genom individens samlade erfarenheter”.”  (merinfo.se)

Vad jag vill ha är en förklaring som kan ritas upp som en figur över tankens beståndsdelar. En dators tankar består ju av ettor och nollor – de behöver också elektriska impulser. Men våra tankar – vad består de av?

Jag tror att tankar och strängar (strängteorin) har mycket gemensamt och att de kan interagera med varandra. Vi behöver bara komma på mer om dessa fenomen.

Ni ser! … jag är helt upptagen av tankar – tankar om tankar. Mer upptagen kan man knappt vara.

blogfia - the pensive mood - blogfia tänker och funderar

Skrivpuff: Upptagen.


 

4 kommentarer

 1. Bra illustration!

  Visst är det fantastiskt med våra tankar! Jag undrar hur andra djur upplever sina tankar? Är de lika medvetna som människan? Vi lever och verkar genom våra tankar. Kommer inte ifrån våra tankar. Någonsin. Att tränga bort tankar tycker jag är svårt, för att inte säga omöjligt. Jag har liksom ingen talan. Min hjärna gör som den vill. Det är bara för mig att hänga med. Inte underligt jag är trött på kvällen.

  För mig är förklaringen du citerar ovan bra nog. Nervimpulser och ”hjärnaktivitet skapad och tolkad genom individens samlade erfarenheter”. Precis som när man pratar om magkänsla eller om intuition. Samma sak, jag drar slutsatser av mina tidigare erfarenheter och gör tolkningen utifrån det.

  Ett annat mysterium är våra drömmar? Det vet man förvånansvärt lite om tycker jag. Varför och hur och vad som händer. Också fascinerande våra tankar när vi sover.

  Kul diskussion du startar!

  Gillad av 1 person

Comments

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.