Kippa

Kippa

Första gången jag var inne i en synagoga (tror jag) var ikväll. Europas största lär det vara också. Jag upplevde att den var mindre inuti och funderade en stund över det. Kom fram till att jag säkert inte såg alla utrymmen.
Det var mycket att titta på i inredningen och även alla installationerna inför konserten. Konstaterade att det inte fanns några pampiga målningar som det finns i kyrkor. Speciellt katolska. Men utsmyckningarna och glasarbetena var magnifika. Skönt utan kristliga konstverk och statyer tyckte jag. Numera blir jag mest förbannad när jag ser statypräster eller oljedukspräster med små barn. Med tanke på alla övergrepp inom kyrkan alltså. Från det ena till det andra …

Mest fångade männens kippor min uppmärksamhet. Jag studerade mönster och material. Mannen framför mig bytte sin handvirkade mönstrade kippa mot en annan handgjord kippa med davidsstjärna på. Några hade sammet.  Jag studerade hur de satte fast dem. Några satte spännet, som höll kippan, där fram. Några där bak. Då undrade jag hur de flintskalliga gjorde. Tänkte att de har nog någon slags tejp. Kippor tillhandahölls för de som saknade. De var av papper med kulturfestivalens logga på tillfället till ära. Tänk at fästa en papperskippa! Det var inte lätt förstod jag.

Jag vet att judar ofta undviker att ha sina kippor för att slippa trakasserier. Det arrangeras till och med kippavandringar hemma. Jag har funderat på att gå med i en sådan i Malmö. För att se vad som händer. Och för att jag är förbannad för att sådana trakasserier sker.
Själv har jag gått ur kyrkan och vill helst se på religion och religionsuttryck som kulturhistoria. Jag lyssnar hellre på Richard Dawkins än på någon präst. Jag anser att religioner är utvecklingshämmande och oftast av ondo för människor och att de borde skaffa sig en sund livsfilosofi i stället.
Det finns kippor gjorda av hår också.

Min uppmärksamhet far och flyger mellan det lilla och det stora. Från detaljer till det övergripande och tillbaka igen. Så håller det på!

De som inte hade kippor hade olika modeller på hattar och mössor. En kvinna hade inte täckt sina axlar.

Skrivpuff: Uppmärksam.

KippaKippa

8 kommentarer

 1. Lustiga små kippor. Likaså en lustig tradition att män ska ha en sådan uppe på skallen.

  Jag lyssnar, även jag, hellre på Richard Dawkins.

  Kyrkor är vackra. Jag kan uppskatta stämningen, tystnaden i en tom kyrka. Tror att religiösa skulle vinna på att säga att religion är kultur och tradition. Men att det är myter. Precis som man säger t.ex. om gammal svensk folktro. Att det är en myt. Vad är skillnaden?

  Om vi ska behålla något är det kärleksbudskapet i Kristendomen som är något fint, tycker jag.

  Gillad av 1 person

 2. Tycker också om beskrivningen av det du ser i synagogan. Jag har gått med i kippavandringen flera gånger, det är trevligt och fint, rekommenderar det.
  Jag tror på Gud så jag tycker inte att religion är bara dåligt. Men det kan vara dåligt.

  Gillad av 1 person

  1. Tack ”Stanna här”. Jag hoppas snart få tillfälle att gå med. Jag vet också att religion kan vara fint och bra för några att klara vardagen bättre. Religionsfrihet är viktigt att värna liksom det sekulära samhället. Stort tack för din kommentar!

   Gilla

Comments

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.